Преработка и директна дистрибуция на риба, рибни продукти и морски дарове.

Ципура

Ципурата е средиземноморска риба, която обитава предимно места, обрасли с морска трева и пясъчни дъна с дълбочина до 30м.

Категория: Етикети: ,

Описание

Ципурата (Sparus aurata) е типична средиземноморска риба. Тя се среща в Средиземно море и доста по-рядко в Черно море. Навлиза и в прилежащите части на Атлантическия океан. Обитава предимно места, обрасли с морска трева и пясъчни дъна с дълбочина до 30м. Среща се поотделно или на малки разпръснати групи. Храни се с дребни безгръбначни животни.

Тялото на ципурата е овално, високо и странично сплеснато. Достига до 70см дължина и 16кг тегло, но такива екземпляри са рядкост. Официалният рекорд е 7,36кг и е поставен край град Брест, Франция.

Очите са малки, главата е с много характерна форма в профил, коремът е почти равен. Цветът на ципурата е сребристосив, а между очите и на „бузите“ има ясно различими при възрастните златисти петна, които са дали основание доста от имената ѝ в различните езици да са свързани със злато. Даже втората част на латинското ѝ наименование – Sparus aurata – означава златна. Името „ципура“ е гръцко и е преминало в българския, тъй като основните количества от тази риба на нашия пазар идват от егейските брегове.

*Източници на информация:
Рибите в България(М.Карапеткова и М.Живков 2010);
https://bg.wikipedia.org