Преработка и директна дистрибуция на риба, рибни продукти и морски дарове.

Лефер

Леферът (Pomatomus saltatrix), наричан още чернокоп или гофан, е хищна морска риба, единствен представител на семейство Леферови.

Има странично сплескано тяло. Опашката е широка и се разделя на две симетрични части. Най-големият уловен екземпляр е с тегло 14,4кг и хванат в Северна Каролина, САЩ.

Описание

Леферът (Pomatomus saltatrix), наричан още чернокоп или гофан, е хищна морска риба, единствен представител на семейство Леферови.

Има странично сплескано тяло. Опашката е широка и се разделя на две симетрични части. Най-големият уловен екземпляр е с тегло 14,4кг и е хванат в Северна Каролина, САЩ.

Леферът обитава източното крайбрежие на Атлантическия океан от Португалия до ЮАР, включително около островите Мадейра и Канарските острови, а по западното крайбрежие — от Канада до Аржентина. Разпространен е също в Средиземно и в Черно море. В Индийския океан се среща по африканския бряг, около Мадагаскар, край южните части на Оман и югозападните брегове на Индия, както и по брега на Малайския полуостров и Западна Австралия. Понякога навлиза в западните части на Тихия океан. Има непотвърдени доклади за наличие на лефер в Тайван и Хавайските острови, а твърденията за наличието му в Индонезия са отхвърлени като грешни.

*Източници на информация:
Рибите в България(М.Карапеткова и М.Живков 2010);
https://bg.wikipedia.org