Преработка и директна дистрибуция на риба, рибни продукти и морски дарове.

Скумрия

Скумрията (Scomber scombrus) е морска риба от разред костурови.

Скумрията, заедно с рибата тон и херингата, е една от най-масово консумираните риби в световен мащаб. Ловът и развъждането ѝ изгражда важна част от износните икономики на повечето страни около Средиземно море и Атлантическия океан.

Категория: Етикети: , ,

Описание

Скумрията (Scomber scombrus) е морска риба от разред костурови.

Достига до 50cm. Рекордът е 1,2kg и е постигнат в региона на Тронхайм, Норвегия. Разпространена е в Атлантическия океан и свързаните с него морета – Балтийско, Средиземно и други.

Черноморската скумрия зимува в Мраморно море, в Черно море идва за изхранване. Край българските брегове минава през април – юни (тогава се лови и суши за чирози) и се връща през септември – януари, охранена и висококачествена. Черноморската скумрия е едно от застрашените животни в Черно море.

Скумрията е една от най-важните риби за оцеляването на крайморските и крайокеанските древни народи в Европа. Ловът ѝ с мрежи в Средиземно и Мраморно море е бил изключително резултатен. Някои историци дори я наричат „рог на изобилието“, заради големите ѝ пасажи.

В днешно време, заедно с риба тон и херинга, скумрията е една от най-масово консумираните риби в световен мащаб. Ловът и развъждането ѝ изграждат важна част от износните икономики на повечето страни около Средиземно море и Атлантическия океан.

*Източници на информация:
Рибите в България(М.Карапеткова и М.Живков 2010);
https://bg.wikipedia.org