Рибата е богата на:
- Омега 3-мастни киселини (предимно морските риби).
- Аминокиселините фенилаланин, лизин, триптофан, метионин, треонин, хистидин и други, които нашето тяло не може само да произведе и се налага да си набавя отвън;
- Витамини – A, B1, B2, B12, C, D, E, K, PP;
- Микроелементите калий, магнезий, фосфор, сяра.
- Макроелементите цинк, йод, кобалт, мед, селен, манган, флуор.
Редовната консумация на риба:
- Спомага за добрата работа на сърдечно-съдовата система.
- Подобрява метаболитните процеси в организма.
- Подпомага функциите на нервната система.
- Намалява риска от ракови заболявания.
- Е полезна за нашето зрение.
- Подобрява имунната система.
- Балансира процесите на ендокринната система, а оттам и на половата система.
- Действа благоприятно на храносмилателните органи.
Рибата е много богата на полиненаситени мазнини и бедна на холестерол. Количеството и вида на тези мазнини зависят от вида на рибата, нейната възраст и сезона на улов.
Консумацията на някои видове риба (скумрия, риба меч и миди) може да доведе до натрупване на живак и олово в организма, което има токсичен ефект на клетъчно ниво. Това особено се отнася за сьомгата - винаги проверявайте от какъв източник е тя. Най-рядка и най-полезна е дивата сьомга от Норевегия или Тихия океан, за разлика от отглежданата във ферми.
Рибата се усвоява от храносмилателната ни система за около 2-3 часа, много по-бързо от животинското месо. Причината е по-ниското съдържание на съединителна тъкан. При рибните белтъци колагенът е в повече за сметка на еластина, което прави рибното месо много по-крехко и лесносмилаемо.
През студените мрачни месеци се обостря дефицитът на витамин Д, който се синтезира, посредством слънчевите лъчи. Рибата е богата на този витамин. Наличието му във Вашия организъм спомага за предотвратяване на усещането за прекомерна умора, проблеми със съня, намален имунитет, болки в костите и ставите, зрителни проблеми.
Речните риби са по-бедни на омега-3 в сравнение с морските и океанските.
Най-богати на полиненаситени мазнини са дълбоководните океански риби като сьомга, сардина, херинга, есетра.
Рибата има много висока хранителна стойност, като в същото време почти е лишена от въглехидрати и вредни мазнини. Това я прави предпочитана храна за диети, бодибилдинг и здравословни хранителни режими.