Преработка и директна дистрибуция на риба, рибни продукти и морски дарове.

За ползите от рибата

Рибата е богата на:

  • Омега 3-мастни киселини (предимно морските риби).
  • Аминокиселините фенилаланин, лизин, триптофан, метионин, треонин, хистидин и други, които нашето тяло не може само да произведе и се налага да си набавя отвън;
  • Витамини – A, B1, B2, B12, C, D, E, K, PP;
  • Микроелементите калий, магнезий, фосфор, сяра.
  • Макроелементите цинк, йод, кобалт, мед, селен, манган, флуор.

Редовната консумация на риба:

  • Спомага за добрата работа на сърдечно-съдовата система.
  • Подобрява метаболитните процеси в организма.
  • Подпомага функциите на нервната система.
  • Намалява риска от ракови заболявания.
  • Е полезна за нашето зрение.
  • Подобрява имунната система.
  • Балансира процесите на ендокринната система, а оттам и на половата система.
  • Действа благоприятно на храносмилателните органи.

Рибата е много богата на полиненаситени мазнини и бедна на холестерол. Количеството и вида на тези мазнини зависят от вида на рибата, нейната възраст и сезона на улов.

Консумацията на някои видове риба (скумрия, риба меч и миди) може да доведе до натрупване на живак и олово в организма, което има токсичен ефект на клетъчно ниво. Това особено се отнася за сьомгата - винаги проверявайте от какъв източник е тя. Най-рядка и най-полезна е дивата сьомга от Норевегия или Тихия океан, за разлика от отглежданата във ферми.

Рибата се усвоява от храносмилателната ни система за около 2-3 часа, много по-бързо от животинското месо. Причината е по-ниското съдържание на съединителна тъкан. При рибните белтъци колагенът е в повече за сметка на еластина, което прави рибното месо много по-крехко и лесносмилаемо.

През студените мрачни месеци се обостря дефицитът на витамин Д, който се синтезира, посредством слънчевите лъчи. Рибата е богата на този витамин. Наличието му във Вашия организъм спомага за предотвратяване на усещането за прекомерна умора, проблеми със съня, намален имунитет, болки в костите и ставите, зрителни проблеми.

Речните риби са по-бедни на омега-3 в сравнение с морските и океанските.
Най-богати на полиненаситени мазнини са дълбоководните океански риби като сьомга, сардина, херинга, есетра.

Рибата има много висока хранителна стойност, като в същото време почти е лишена от въглехидрати и вредни мазнини. Това я прави предпочитана храна за диети, бодибилдинг и здравословни хранителни режими.